I gryningstid

Under semestern har jag gått upp väldigt tidigt just för att fotografera gryning. Vara på plats under blå timmen för att kunna säga god morgon till solen. En av dessa tidiga morgnar spenderade jag på Högbergsfältet strax utanför Persberg i Värmland. Har trampat denna mark många gånger och gamla tider gör sig påminda överallt. Alla dessa gruvhål och kvarlevor av hus där ruiner av slaggsten och jordkulor nu finns kvar. Den stora klockstapeln står som ett monument med Yngen nedanför sig.

Det är med respekt man tänker på de människor som levde och arbetade på området, ett tungt och smutsigt arbete. Stanna upp, lyssna, man kan kanske höra släggorna slå för att få loss bitar av järnmalm.

Boken Järnmärkt av Helén Wigh utspelar sig just på denna plats. Att få en historia berättad på en plats man trampat ikring på gjorde det lilla extra för mig. Det tog 3 dagar att läsa boken, spännande från första till sista sida.

Denna morgon blev inte riktigt vad jag hade hoppats på det blev var för molnigt. Det är ju inget man kan påverka, så ytterligare en anledning att återvända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *